Lågprisköttets pris

Grisar äter fett och blod från andra grisar som foder. Sedär en smaskig nyhet såhär i grillsäsongens inledning. Ekot avslöjande idag kom nog som en anstötlig nyhet för de flesta. Grejen är att blod och fett undantagits från ”kannibalförbudet” i EU, och att även om köttbranschen i Sverige tar avstånd så finns det mycket kotletter från angränsande EU-länder i butikerna som kommer från djur som ätit delar av sina artsfränder. Något påvisat hälsoproblem är det inte – däremot ett etiskt problem. Själv var jag med och kommenterade nyheten i P1 Morgon och underströk att det saknas konsumentnytta (som så ofta) och att detta är priset för att vi får billigt kött. En lösning är bättre ursprungsmärkning, men grundbulten är att vi till varje pris ska ha lågpris och att butiker fokuserar nästan bara på priset. Vi kan inte fortsätta så i längden, andra värden som kvalitet, miljö, etik och djurskydd måste komma in. Och gör det också alltmer, vi kommer att se en växande etisk ”våg”, tro mig. Vi kanske inte behöva äta massor av billigt kött, kanske bättre att äta mindre. Lika mycket pengar och bättre både för djuren, miljön och hälsan. Mer om detta kan du höra i P4 Extra idag, efter klockan 13.

2 svar på ”Lågprisköttets pris

  1. Hej Jan, Jag håller inte med dig! Jag tycker att det finns en ganska rejäl konsument och miljönytta med att använda livsmedelsgodkända råvaror från slakteribranschen att utfordra djur med. Helt enkelt att ta tillvara högvärdigt protein. Men bara under vissa stränga förutsättningar. Läs mer i min blogg! http;//louisekonsumentkoll.se

  2. Pingback: Grisblod till gris- nej tack, kött och benmjöl- ja tack! | Louise Konsumentkoll

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *