Vem är bästa vännen?

Vilket parti är konsumentens bäste vän? Bra fråga. Tre månader kvar till valet och ännu har inget parti tagit fram ett aktuellt konsumentpolitiskt program. När jag mött partiledare och annat partifolk brukar de mest le urskuldande när frågan kommer på tal. Förra valet var det bättre ställt – då hade flera genomarbetade program med tydliga besked till konsumenterna, till exempel regerande centern och folkpartiet. Nu, sommaren 2010 återstår många frågetecken att räta ut kring konsumentfrågorna. Partiernas svar på Sveriges Konsumenters enkät ger prov på en del höga ambitioner – men samtidigt en hög grad av luddighet. Det är svårt att frigöra sig från misstankarna att partier inte riktigt tänkt igenom viktiga vardagsfrågor och döljer det med floskler eller en ordrik dimridå. Inför vår utfrågning i Almedalen har vi gått igenom enkäten, jag och min medutfrågare Carina Lundgren på Råd & Rön. Vi konstaterar att det finns mycket att förtydliga.  Till exempel: ”Vi vill ha ett brett och högt konsumentskydd” (gissa vilket parti…), ”Möjligheten att få hjälp av en budget- och skuldrådgivare är viktigt.” (gissa vilket parti…). Jag återkommer med fler exempel här i bloggen.

Välkommen till Visby den 7 juli för Almedalens enda breda konsumentpolitiska utfrågning – och förhoppningsvis klara besked. Vi ska göra vad vi kan för att det ska bli så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *