Sluta mörka om nanotekniken

Idag har konsumentorganisationer från Europas alla hörn mötts för att diskutera aktuella konsumentfrågor på BEUC:s generalförsamling i Ljubljana. Hit har också konsumentkomissionären, maltesaren John Dalli sökt sig. Hans tal var vagt och förutsägbart, men han försäkrade att starka konsumenter ska vara drivkraften i inre marknaden.  Men först när det gällde nanoteknik blev det riktig glöd i rösten. ”Vi ska dubbla ansträngningarna att utreda riskerna med nanoteknik, men här finns en överdriven rädsla för denna nya lovande teknik.” sa han.
Kommentar: Bra att dubbla ansträngningarna men orsaken till oron ska inte läggas på konsumenterna, den beror på att industrin mörkar och inte berättar vad de håller på med och vad produkterna innehåller. Nano håller på att bli en jättefråga, tekniken har många fördelar men vi måste ha kartlagt riskerna ordentligt.

2 svar på ”Sluta mörka om nanotekniken

 1. Hej Jan,
  Jätteroligt att du också har börjat blogga!
  Industrin mörkar och talar inte om vad de håller på med skriver du. Så kan det säkert vara, men har du några aktuella exempel som du stödjer dig på?
  Jag kommer just från ett möte med standardiseringskommittén för nanoteknik som vi hade på Chalmers.

  http://louisekonsumentkoll.se/vardens-roligaste-jobb/

  Jätteintressant. Bl a har man just påbörjat ett arbete tillsammans med NGOs som jag inte vet så mycket mer om i dag, men vars arbetsgrupp jag har blivit nominerad till. Jag rapporterar lite längre fram hur det arbetet går!

 2. Hej Louise
  Mörkandet har ju att göra med att detta är spetsteknik, men också en oförståelse för rättmätiga krav på insyn. Exemplen gavs bland annat på en konferens som ordnades av TACD (transatlantiska konsumentdialogen) förra året och BEUC vidhåller sina krav på större öppenhet, bland annat nyligen på generalförsamlingen i Ljubljana. Om det är en öppnare attityd på gång är det utmärkt och jag är glad att du engagerar dig i frågan via standardiseringen. Oavsett skälet till att industrin inte tillåter insyn så skapar ju det en misstänksamhet (har de någonting att dölja..?) och en oro. Detta är ju helt ny teknik, som används i kontakt med kroppen eller ibland till och med i kroppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *