Lützen eller dina pengar?

Vad kan vi lära av finansiella krisen? Det är temat för en stor konsumentkonferens i Ljubljana idag. Ja, en av slutsatserna både från EU och USA är att lagstiftning och myndigheter med vassare tänder är nödvändigt – avregleringen hade gått för långt. Liksom förtröstan i att bara konsumenterna får all information så gör de rationella val. Så funkar det inte, både för att grundkunskaperna hos flertalet är för låga, för att säljarna (”rådgivarna”) är för ivriga och för att finansiella ”produkter” blir allt mer obegripliga för vanliga dödliga. Hotet mot en bättring nu är en synnerligen muskulös banklobby. Och politiker som inte ännu insett att oberoende rådgivning för alla är ett måste och som inte förstått att privatekonomi måste ingå som en hörnsten skolundervisningen. Varför ska fältslag för flera hundra år tillbaka vara mycket viktiga än ”slaget” om din plånbok – som får avgörande konsekvenser resten av livet. Båda kraven finns med i Sveriges Konsumenters valplattform.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *