Varför betala för att betala?

Förbannad på fakturaavgifterna? Du är inte ensam. Vi är många som irriteras över att det dyker upp en extra post längst ner på räkningarna. Kallas den inte fakturaavgift kallas den administrativ avgift eller något annat innovativt. Ett tillägg är det i alla fall till det man trodde var priset, ett tillägg på 15 – 35 kronor. Göteborgs-Posten har räknat ihop vad ett hushåll kan få betala i såna här avgifter. Det blir närmare 1600 kronor om året – för fast telefon samt en mobiltelefon, el, bensinkort, matkonto, försäkring och en avbetalning på en bil. Rätt mycket pengar, alltså.

Fakturaavgifter har funnits så länge det funnits fakturor och de verkar inte vara i avtagande, snarare tvärtom. Nu har de till och med börjat dyka upp för autogirobetalningar, hos t ex Telia och Trygg Hansa.

Två saker kan sägas. Ett: Detta är ett sätt att smyghöja priset. Detta är att lura kunderna. När väl kunden är ”hemma”, alltså har accepterat villkoren lägger man en extra avgift. 195 kronor blev plötsligt 220. Simsalabim – lite extra förtjänst.

Och två: Varför ingår inte alla kostnader i slutpriset? Det borde vara självklart. I andra sammanhang är det förbjudet att komma med överraskande tillägg – skatten på flygpriset, moms på målerijobbet (som förutsätts ingå i priset till privatpersoner). Eller som nu senast – att handlare tar ut en kortavgift, vilket är i lag förbjudet från och med augusti.

Tänk följande tanke: När du betalar maten görs ett tillägg för kassörskans lön. När du köper en platt-TV kommer en extra avgift för handlarens lokalhyra. Det skulle vi naturligtvis aldrig acceptera. Men vi accepterar fakturaavgifter. Eller tvingas acceptera. Läs i Råd & Röns ledare vad som händer den som försöker stryka avgiften.

Fakturaavgifter är ett otyg. Och de är diskriminerande. Det finns sätt att slippa dem, att skaffa e-faktura. Men det drabbar vissa grupper, de som inte har internet, inte känner sig säkra med internet eller inte har dator över huvud taget. Och de är många.

De som tar ut avgifterna säger att det är så dyrt med pappersfakturor. Dels tror jag att det är ett svepskäl för att kunna presentera ett lägre pris på själva grundprodukten. Men det bygger också på idén att ”dyra” kunder ska betala sina egna extrakostnader. Nu är det ju så att kunder är olika dyra.I en butik kan vissa kräv30 minuter att bestämma sig, andra lika många sekunder vilket kräver olika mycket personal. Extremen är försäkringar där vissa betalar i decennier utan att behöva använda försäkringen medan andra drabbas olyckor, krockar och inbrott.

Tyvärr är avgiften laglig. Den finns med i det finstilta, det som du inte hann eller orkade läsa när du tecknade avtal om telefoni, bredband, el, försäkring etc. Frågan är om den ska fortsätta att vara laglig. Om det går att förbjuda kortavgifter kan jag inte se några skäl för att inte förbjuda fakturaavgifterna.

7 svar på ”Varför betala för att betala?

 1. Ja, detta är verkligen ett otyg med fakturaavgifterna. Om företaget istället döpte om fakturan och kallade den räkning, som var vanligt förr i tiden, då skulle de helt plötsligt ej längre ha något lagstöd för pådyvla privatpersoner någon faktureringsavgift.
  Som jag brukar säga: Företag som ej ekonomisk klarar av att ta in betalning med sina prissättmningar av produkter/tjänster, borde gå i konkurs, därför där måste det ligga något lurt i vägen, som hindrar företaget från att utvecklas normalt och då tar de istället till detta fulknep för öka intäkterna.

 2. Mycket bra synpunkter. Själv tycker jag att avtalen man skriver under bara blir längre och längre. I min egen lite konspiratoriska värld har jag fått för mig att en del företag medvetet skapar långa komplicerade avtal bara för att enklare kunna gömma smygavgifter mm.

 3. ”Faktureringsavgift” och ”Tillägg för pappersfaktura” är samma sak väl? Såhär står det i Tele2’s egen ordlista:

  *Faktureringsavgift
  Kostnad för att få fakturan utskickad på papper. Denna summa slipper du lätt genom att teckna autogiro eller e-faktura.

  *Tillägg för pappersfaktura
  Kostnad för att få fakturan utskickad på papper. Denna summa slipper du genom att teckna autogiro, som du beställer här på webben.

  Har de glömt skriva under ”Tillägg för pappersfaktura” att man genom att teckna e-faktura kan slippa denna avgiften, eller har de råkat skriva fel under ”Faktureringsavgift” att man kan slippa avgiften genom att teckna e-faktura? Jag undrar om jag slipper ”Tillägg för pappersfaktura” ifall jag tecknar e-faktura.

 4. Precis !Helt rätt!

  dyra kunder ska själv betala sina kostnader.
  för småbutiker så är kortbetalande kunder extremt dyra kunder.om man säljet ett paket lågpris cigaretter så går hela vinsten till banken.
  säljer man en tidning så går man med förlust på affären.
  det är riktigt löjligt att kort avgifterna förbjöds.
  det är kunderna som i slutändan får betala detta iform av höjda priser och småbutiker som lägger ner och tar a-kassa istället.
  folk skulle aldrig accepptera att en bankgubbe och ett amerikanskt bolag står bredvid kassan och vill ha 3kr extra i handen när kunden köper en korv.
  men nu har folk acceppterat det när de inte ser avgiften till banken och visa(iform av höjda priser och arbetslöshet) klipp kortet och använd kontanter

 5. svenskar betalar ju gladeligen pengar för at betala.de använder ju bara visa kortet i butiker hela tiden istället för kontantbetalning.
  butiken får då betala en avgift till banken på 0,68-3kr per dragning plus 2% på kreditkort.

  vissa är verkligen så dumma att de handlar nån annanstans.detta gör att småbutiker som hela tiden levt på gränsen fått läggas ner .
  alltså fler arbetslösa som ska ha a-kassa som vi betalar plus att svenskar frivilligt betalar en extra skatt till banken +utlandet(visa plus ägarna)så blir sverige fattigare.
  betala inte för att betala.
  släng kortet .Betala kontant

 6. Om jag skriver inbetalningsavgift och samma summa som jag får betala för pappetsfakturan då är vi ju kvitt det måste ju fungera eller hur.eller kan någon säga om det är rätt eller fel?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *