Erlandssons vändning

Skandalen med fuskmärkt fläskfilé blir bara värre och värre. Nu visar det sig att fuskköttet funnits ute i flera år, stora mängder har sålts och ingen i försäljningskedjan slagit larm trots misstankar och klagomål. Bedrövligt. Särskilt illa är det för Coop, men andra kedjor har säkert också en del att skämmas över. Det stora problemet med skandaler som denna är de minimala risker som fuskarna löper. De tjänar grova pengar men risken att få kännbara straff är i princip lika med noll. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson har fram tills nu förnekat att detta på något sätt skulle vara ett politiskt ansvar. När han och jag satt i SVT:s morgonsoffa för några veckor sedan ville han inte höra talas om någon centraliserad kontroll och hårdare straff. Nu låter det plötsligt annorlunda. I SvD idag uttalar han förståelse för ensamma kommunala livsmedelsinspektörers svårigheter och vill ha en central kontroll av kött. Bravo! En välkommen vändning som vittnar om markkontakt. Om straffen uttrycker sig ministern så här: ”Då ska det rycka i örat rejält”. Man får anta och hoppas att metaforen innebär en duktig skrärpning så att skrupellösa matfuskare tänker sig för några gånger extra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *