Affärsidé: Låna till dem som inte kan betala

Alarmerande siffror kom från Kronofogden härom dagen, allt fler hamnar i skuldfällan på grund av sms-lånen. Det var ju detta problem som konsumentkreditlagen skulle råda bot på. När den kom för halvannat år sedan fanns bland annat krav på strängare kreditprövning. Detta för att undvika att skuldsatta shoppade runt på en massa smålån. Nu sker uppenbarligen det ändå, vilket innebär att det slarv och regelbrott som finns inte kontrolleras tillräckligt noggrant. Nu var finansmarknadsministern snabbt ute och lovade skärpning genom att tillsynen flyttade till Finansinspektion. Så långt gott och väl (fast varför har det inte skett tidigare..?). Men det räcker inte. Varje dag ramlar människor dit och förstör sin framtid. Även om individen har det slutliga ansvaret så gäller det även dem som lånar ut ett stort ansvar. Särskilt om det sker genomslarvig kreditprövning, aggressiv marknadsföring och svindlande höga räntor. Snabblåneföretagen har en högst tveksam verksamhet som ställer till stor skada. Deras möjligheter måste kringskäras och kontrolleras betydligt mer än idag. Bland annat borde det vara självklart, i ett civiliserat samhälle, att inte tillåta effektiva räntor på hundratals eller ibland tusentals procent. Dags att ta i denna heta potatis efter alla år av juridiskt suckande (ocker faller under allmänt åtal, ett skäl till stiltje i frågan).

Inom kort sätter den statliga Överskuldsättningskommittén igång sitt arbete, under Anna Hedborgs ledning. Jag är med som expert från Sveriges Konsumenter. Utredningen är nödvändig, närmast akut, och jag ser fram emot att vara med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *