Bra lagförslag om skönhetsoperationer

Äntligen! Så får man väl säga om det förslag om skönhetsoperationer som kom idag. Detta är en miljardindustri, där konsumenter spenderar 10 000-tals kronor för att lyfta ögonlock, bröst, pannor och minska näsan, buken och andra kroppsdelar. Hårresande nog har den varit i det närmaste oreglerad, vilket vi varit i det närmaste ensamma om i EU. Ett mysterium kort och gott. Utredaren Karin Lindell, tidigare generaldirektör för Konsumentverket, har gått till verket med stor kraft och engagemang, hon har inte sparat på krutet. Bra jobbat, Karin! Blir förslaget verklighet krävs tillstånd för att sätta kniven i folk, det kan bli böter och fängelse om man slarvar och 15-åringa tjejer ska inte kunna skuldsätta sig för att skaffa sig större bröst, vilket sker idag. Nu krävs mod av myndigheter och regering att stå emot branschens lobbykrafter och genomföra förslaget och dessutom resurser till en fungerande tillsyn, så att lagen inte bara blir ett läckande såll. Men förutom lagstiftning behövs någonting mer: En debatt om varför denna branschen växer så starkt. Jag talar om de skönhetsideal vi itutas från barnsben, den budskap av ”du duger inte som du är” som strömmar emot oss och som gör mig så otroligt upprörd. Läs mer om Sveriges Konsumenters reaktion här.

Ett svar på ”Bra lagförslag om skönhetsoperationer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *