Bojkott – inte så lätt

Det är lätt att i vredens stund bestämma dig för att bojkotta varor från ett visst land. Att visa sin konsumentmakt. Mot till exempel Israel. Men i praktiken är det inte så lätt. Detta eftersom ursprungsmärkningen fungerar så dåligt.

Ursprungsmärkning är viktig för att kunna välja – av kvalitets- eller djurskyddsskäl eller som en politisk markering, ett stöd för det egna landet. Men också för att välja bort.

En av de mer omfattande och framgångsrika bojkotterna gällde franska viner och gjordes i protest mot återupptagna provsprängningar av atombomber. Men för viner är det enkelt, ursprunget är ju så att säga själva grejen med vin. För frukt, grönt och även köttvaror kan det vara mycket svårare. Och inte minst gäller det sammansatta varor, alltså där en grönsak eller en köttdetalj ingår i en pizza, gryta eller soppa. Industri och handel har en benägenhet att hellre prata om ”producerat”, ”packat” eller nämna flera länder på samma förpackning. Jordbruksministern är inte heller något större stöd, eftersom han inte vill ha fler pålagor på småföretagen.

Ursprungsmärkning är något konsumenterna vill ha. Den kan bli mycket mycket bättre!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *