Vem läser dina sms?

Det börjar kännas allt mer läskigt att vi alla är så totalt beroende av fem amerikanska bolag – Google, Facebook, Microsoft, Apple och Netflix. Övervakningssamhället är här och för ”The Big Five” handlar allt i slutändan om att ständigt vässa sina affärsmodeller.  Just nu gäller det Facebook, som sedan årsskiftet bland annat har rätt att kolla dina privata sms. Det beror på att du som användare redan från början accepterade långt mer än vad du förmodligen insåg. Och så länge du har samtyckt till det, till exempel genom att installera Messenger i din telefon, har Facebook stora möjligheter att snoka, stalka och kolla upp både dig och dina vänner. Förmodligen inget du tänkte på när du blev medlem och accepterade deras 18-sidiga personuppgiftspolicy (som få läser igenom eller förstår vad den innebär).

Öga

Vad blir då konsekvenserna av de nya villkoren?

  • Sannolikt kommer du att få fler meddelanden om händelser nära dig, eftersom Facebook har fått ännu större möjlighet att följa dig, var du är och vad du gör.
  • Du kommer visserligen att få större möjligheter att ta bort annonsörer, men med geostyrning kommer ändå annonsörernas möjligheter att rikta marknadsföring till just dig, vid precis rätt tillfälle, att öka.
  • Du kommer att få möjligheter att köpa saker som marknadsförs på Facebook direkt på sidan, utan att slussas vidare till en nätbutik.

Att detta är ett led i att göra Facebook mer lockande för annonsörer behöver man inte tvivla på. Men vill vi ha Facebook som en gigantisk annonsplats eller en plattform för sociala kontakter? Redan idag får våra konsumentvägledare samtal från massor av konsumenter som av misstag råkat klicka på något på Facebook som de trodde var gratis men som visar sig vara ett abonnemang på något man inte tänkt köpa.

Det är hög tid att vi konsumenter säger ifrån! Och att Datainspektionen undersöker om Facebooks personuppgiftspolicy verkligen stämmer överens med vår svenska personuppgiftslag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *