Båda behövs – för konsumenterna

Hemma efter en dag i ett vackert vinterskrudat Karlstad. Med tåg som gick på tid, nej före tid i båda riktningar. Tack för det, SJ. Ärende: Konsumentverkets insynsråd, alltså representanter för politik, näringsliv och frivilligorganisationer som får information och tillfälle att ge input till hur myndigheten ska jobba och vad man ska prioritera. Idag handlade det bland annat om budget 2013-2015. Bra diskussioner om bland annat behovet av att många konsumenterna inte bara behöver kunskap utan även en inställning och insikt om att ta för sig som konsument. Att vara mer av ”aktivister” för att sätta tryck på handel och tillverkare. Och att det därför behövs både en stark tillsynsmyndighet som med lagbok och föreskrifter som vapen kan hålla efter trilskande branscher och företag. Och en konsumentrörelse som kan mobilisera och engagera.

Efteråt fick vi i insynsrådet tillfälle att presentera oss inför verkets personal. Jag har själv jobbat på Konsumentverket tio år under 90-talet, så det kändes bra att få stå inför en ny generation ”konsumentbyråkrater” och berätta om Sveriges Konsumenter. Många är unga och det finns ett stort engagemang och glöd hos personalen. Det behövs, för det finns många som inte sköter sig, många konsumentproblem att ta sig an. Konsumentverket har blivit tuffare i sin tillsyn, tycker jag och det är bra. Bland publiken i Karlstad fanns ett stort intresse för vad vi i konsumentrörelsen gör och hur mycket vi hinner med utifrån våra relativt små resurser. En slutkläm blir: It takes two to tango – alltså att få marknaden att fungera. Nämligen myndigheterna och ett starkt civilt samhälle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *