Likriktade apotek

Priserna på receptfria läkemedel sjunker inte och är påfallande lika varandra. Så ser det ut i apoteken, enligt den kartläggning som gjorts av Göteborgs-Posten. 400 priser har mätts i tio olika apotekskedjor. Utfästelser om konkurrensens välgörande verkan verkar inte ha infriats. Visserligen har vi betydligt fler apotek att gå till (om vi bor i en storstad) men konsumentnyttan kan ändå ifrågasättas. Okej, nu säger Göran Hägglund att det är för tidigt att dra slutsatser, men det har ändå gått snart två år. Det borde sett bättre ut. Och det är märkligt att de olika apoteken ligger så nära varandra, om inte exakt som varandra, i pris. Samarbetar de? Tills motsatsen har bevisats får vi utgå från att de håller örnkoll på varandra, ungefär som bensinbolagen. Om en höjer så följer de andra med. Men i kombination med bristande prispress är det märkligt, något för myndigheterna aatt titta närmare på.

Man kan fråga sig vad konsumentnyttan har varit – så här långt. Konsumenterna ska tjäna i tillgänglighet och pris –  men det ska också finnas ett brett utbud och det ska finnas kompetent personal. Utbudet lämnar en hel del övrigt att önska, här tenderar många att satsa på storsäljare snarare än bredd i sortimentet. En del kedjor pratar om att börja sälja kosemitika och annat lättgods. Vill vi verkligen ha en utveckling mot typ amerikanska drugstores..?

Dessutom finns det ett ansvar att hindra missbruk. Läkemedel är inte vilken vara som helst. Ska den här reformen övertyga så är det hög tid för leverans – snart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *