Moderat matprat

Är glaset halvfullt eller halvtomt? Det brukar vara frågan om man inte vet om man ska vara glad eller ledsen över något. Det gäller exempelvis moderaternas rapport ”Valrörelse i matlandet Sverige”, släppt av partiets talesman i miljö- och matfrågor, Sofia Arkelsten. Även om hon poängterar att det inte har tagits på någon partistämma – och den inte står att finna på moderat.se – som får man nog betrakta den som ”halvofficiell” moderatpolitik (hon använder ”Vi vill..”, vilket är ett tecken på det). Låt oss börja med det positiva – att den finns över huvud taget. Maten har varit en av de vita fläckarna på den moderata politikkartan, men nu finns en vägledning. om hon kan bidra till att lyfta maten i valets slutspurt så är det också lovvärt. Dessutom är flera av intentionerna hedervärda och lätta att sympatisera med. ”Hela EU ska ha säkra kontroller” och ”Sveriges behöver nolltolerans mot brott mot djur” är  bra. MEN… samtidigt är det knappast något som skiljer blocken åt och dessutom undrar man stillsamt hur det ska gå till. Och hur hårt man kommer att slåss för detta i regeringsställning framöver, särskilt i ljuset att man haft chansen i fyra år.

Min kritik i övrigt gäller just vagheten, de allmänna formuleringarna. Parat med att det ska vara frivilliga ursprungsmärkningar och frivilligt på alla kanter. När det väl luktar obligatorium, till exempel för azo-färger, så ska man märka sig ur problemet istället för att helt avskaffa dessa onödiga tillsatser. Företagsperspektivet är tyvärr tydligt (inte minst genom att hela det första kapitlet handlar om matföretagande”). Moderaterna har en bra bit kvar innan de är ”Sveriges enda konsumentparti”.

2 svar på ”Moderat matprat

  1. Hej Jan! Du fick den innan den var publicerad. I förväg.

    Den lades ut på moderat.se/mat när den lanserats.

    Och det är just en rapport en sammanställning av hur vi ser på matfrågorna – ingen proposition som passerat stämman – ursäkta formalian men det är viktigt för oss. Som regeringsparti går det inte att lova exakta åtgärder eller pengar, när vi säger saker blir det så. Och nu jobbar jag på internt och så samarbetar vi med våra allianspolare för att ta detta vidare.

    Tror det blir rätt enkelt att komma överens. 🙂

  2. Glömde en grej. Vi är ett av de få partier som har haft en samlad matrapport – det här är en nyare version. Tror ingen av de andra haft det – bara ofinansierade utspel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *