Avlyssning av barnkammaren

En gullig docka som går att prata med. Som är intresserad av dina intressen och önskemål och berättar om favoritmat, leksaker, spel och filmer.

cayla_i-que-683Oemotståndligt för många barn. Men också en rejäl integritetfälla, har det visat sig. Det är våra duktiga kollegor på norska Forbrukerrådet som undersökt dockorna My Friend Cayla, i-Que och Hej Barbrie. Alla tre är nyheter med inbyggd högtalare, mikrofon och dessutom uppkoppling mot internet. En liten kompis i barnkammaren, helt enkelt.

Problemen: Säkerhetsbrister, orimliga användningsvillkor, möjlighet till hackning och avlyssning och dold reklam. De villkor som köparen (föräldern i de flesta fall) godkänner och krångliga, ger rätt att sälja personliga data hur som helst och kan dessutom ändras när som helst. Med andra ord som vanligt för internettjänster, vilket i sig är helt absurt.

Bristerna hos  uppkopplade leksaker är alarmerande och öppnar skrämmande perspektiv. Barnens hemligheter flyttas över en server i USA, någon illvillig person kan via blåtandsystemet få båda öron och röst inne i barnkammaren. Även om detta kan tyckas vara skräckscenarion räcker det långt att möjligheten finns.Vi har därför anmält företaget bakom leksakerna till både Konsumentverket och Datainspektionen.

Det här ger en försmak till det samhälle vi är på väg in i – där prylarna snackar med varandra. Sakernas Internet, kallas det (internet of things). Bilen berättar för värmesystemet att ägaren är på väg hem. Kylskåpet sätter ihop handlingslistan som skickas till en app i mobilen. Aktivitetsbandet runt handleden håller koll på sin hälsa. Pillerdosan rapporterar till läkaren och apotek när det är dags för påfyllning. Och så vidare. Massor av möjligheter, bekvämare. Vi slipper tänka och planera. Men alla de här prylarna kommer att sammantaget att veta ruskigt mycket om oss – som de kommunicerar via internet. Och som kan plockas ihop till profiler över våra liv och säljas över hela världen. Via långa och krångliga avtalsvillkor som går att ändra när som helst går vi med på sådant vi aldrig hade gjort om vi skulle berätta för en levande människa eller fylla i en blankett. Det sker redan nu, via appar och webbtjänster. Det kommer bara att bli värre med kollen över våra personliga uppgifter.

Två av dockorna – My Friend Cayla, i-Que – finns i Sverige och vi har anmält dem till Konsumentverket och Datainspektionen. Exemplet med dockorna visar att vi är i början av en teknisk utveckling med många fördelar för konsumenterna men där företag åsidosätter grundläggande konsumentskydd. Tekniken ska inte introduceras förrän tillverkare och återförsäljare kan visa att säkerhet och trygghet kan uppnås och att villkoren är begripliga och acceptabla. Särskilt viktigt är det för barn och deras leksaker.

Det övervakade, ibland avlyssnade hemmet håller på att bli verklighet. Inte av staten, som i George Orwells gamla bok ”1984” med en kamera i varje hörn. Men av företagen, på ett allt mer raffinerat sätt. Dags att reagera och sätta mycket tydliga gränser och kräva höga grundnivåer i skyddet både tekniskt och juridiskt innan de hamnar i den mest fredade av våra zoner – hemmet.

En reaktion på “Avlyssning av barnkammaren

  1. Jag är utbildad inom barn och ungas förändrade medievanor (90 högskolepoäng, varav 15 högskolepoäng är en uppsats inom området IT och lärande på avancerad nivå). Mitt främsta råd baserad på den kunskap jag förvärvat genom utbildning och att ha engagerat mig i omvärldsbevakning av barn och ungas förändrade vanor i medielandskapet under fem till tio år är att våga lita på barn och ungas förmåga att hantera den här förändringen (dess möjligheter, risker och utmaningar).

    Just nu har vi en situation där barn och ungas röster i diskussionen om digitalisering knappt hörs och jag vet att det sitter väldigt många barn och unga därute som är frustrerade över en vuxenvärld som de upplever inte lever i samma värld som dem gör. Enligt forskning så finns det en stor risk med den typen av förbud eller de olika begränsningar av barn och ungas användning av Internet och uppkopplade saker som förekommit i den svenska debatten har lett till och kommer leda till att unga inte kommer till vuxna och pratar med dem om något skulle hända eller bli fel i rädsla för att vuxna ska begränsa och förbjuda. Det är en farlig utveckling när vi är på väg i en riktning där vuxna tappar barn och ungas förtroende och tillit.

    Den statliga medieutredningen har tagit fram fyra scenarier för framtidens landskap inom media de kommande 10 åren. I ett av dem står det på sidan 333 (SOU 2015:94): ”Den skyddande statsmakten har så gott som försvunnit efter att, i medborgarnas ögon, inte hängt med sin tid.”. Jag tror tyvärr att detta är ett fullt realistiskt scenario som det ser ut nu om det inte händer något radikalt och vi som har arbetat med de här frågorna länge har under lång tid varnat för de svåra effekter som det skulle få att inte ta den digitala revolutionen på tillräckligt stort allvar. Jag har idag valt att plocka upp den här roboten I-Que för att visa mitt stöd till alla barn och unga därute som sliter varje dag för att få sina röster hörda om digitaliseringen och det stora värde den har för dem och jag har full förståelse för att många barn och unga är besvikna på oss vuxna och på våra myndigheter och våra institutioner. Det har dem all rätt att vara. Jag får kalla mig för en ung vuxen och stödjer till fullo barn och ungas rätt till den digitala världen och att deras röster nu ska få komma fram och tas på allvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *