Grattis, Birgitta!

Birgitta Ohlsson är vår nya konsumentminister. Till henne vill jag säga: Grattis till att ha fått ett spännande område att arbeta med. Och frågor som hänger intimt samman med rättvisa och demokrati, som du kämpat hårt för (läs mer på hennes egen hemsida). Ja, Birgitta Ohlsson kallas inte så utan EU-minister, men konsument- och demokratifrågor är hennes två andra huvudområden. Detta är definitivt ett lyft, jämfört med när dessa vardagsfrågor låg som ett av tio olika politikområden på integrations- och jämställdhetsminister. Något som partiledaren Jan Björklund i sitt nyhetsbrev medger blev för spretigt.

En viktigt skillnad är också att EU-ministern hör till statsrådsberedningen, och alltså sitter betydligt närmare statsministern både geografiskt och styrkemässigt. Trots att det inte blev någon ”egen” konsumentminister måste det som hänt ändå ses som ett tydlig markering att frågorna är viktiga. Det ska bli spännande att se vad det innebär i reell politik för landets nio miljoner konsumenter.

När det gäller matfrågorna fortsätter Eskil Erlandsson att ha ansvaret. Numera, intressant nog, omtitulerad till landsbygdsminister. Livsmedel är viktiga, men konsumentperspektivet är inte direkt vad som präglat Erlandssons tid vid taburetten. Vi får hoppas på bättring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *