Hållbar handel – tema som förpliktigar

”Hållbar handel” var det ambitiösa temat för Svensk Handels årsstämma idag i Stockholm. Att årets sammanstrålning fokuserats på handels roll för våra ödesfrågor visar på en mogenhet som de ska ha en eloge för. Här finns en del riktigt grymma utmaningar, bland annat hur man ska bidra till en mer cirkulär produktion och komma bort från den slit- och slängmentalitet som präglar stora delar av dagens affärstänk. Det är lätt att säga ”hållbar” och en liten varningslampa tänds av detta slitna ord, som kan betyda allt från fairtradekaffe på kontoret till totalt kretsloppstänk, noll klimatutsläpp och levnadslöner. VD Karin Johansson underströk att kundtrycket för schysst handel bara kommer att öka och näringsminister Mikael Damberg betonade att ”jag förväntar mig att ni tänker nytt för en hållbar utveckling”.

CEuoQ-7WIAA5hrZ.jpg_largeSjälv var jag inbjuden till en panel som handlade om hållbar klädhandel. De andra i soffan kom från tre företag, bland annat H&M. För att understryka hur stor omställning det handlar om hade jag hyrt en kavaj från en detaljhandelskedja, vilket väckte visst uppseende. En av framtidsvägarna stavas nämligen delningsekonomi. Det innebär konkret att handeln måste börja hyra ut och säja begagnat (tänk Ikea eller H&M som Blocket). Idag gör vi i Sverige av med 3,7 jordklot i resursanvändning vad gäller kläderna och det håller bara inte.

Vad behövs då för att få en mer hållbar handel på kläder. Här är mina sammanfattade råd:

1. Gör det lätt att välja rätt och medvetet. Rensa i märkesdjungeln och använd etablerade tredjepartsmärkningar som GOTS. Skippa egna ”hittepåmärken” som ”Bra val”. Vad står det för? Fasa också ut miljövärstingarna. Och skylta och marknadsför med de schyssta alternativen, så man inte behöver leta efter dem. Hållbart ska finnas för alla, det ska vara normen, inte undantaget.

2. Tänk mer cirkulärt och i helhet. Idag pratas det mycket om återvinning, men det är helt otillräckligt. Dessutom kan man fråga sig: Återvinning – till vad? Handeln måste starta ”uppströms” med designen, göra plagg som håller längre, som går att reparera, välja mer hållbara material etc etc.

3. Levnadslön. Det är en skam att så många arbetare i fattiga länder inte får betalt så att de kan försörja sin familj för att vi ska få billiga kläder. Någon krona till per plagg räcker för att utjämna den enorma skillnaden som ofta finns mellan lagstadgad minimilön och levnadslön. Att ”vi betalar lagliga löner” är en ynklig ursäkt.

4. Tänk i nya affärsmodeller – hyra, dela, låna, begagnat. De som är snabbast här kommer det att gå bra för och kommer att belönas både av kunderna och miljön. Här finns enorma möjligheter för dem som inte accepterar argumentet ”Så har vi aldrig gjort hittills”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *