L’Oréal provocerar igen

L'Oreal-annons

Annons om nya L'Oreal-produkten

Sminkföretaget L’Oréal är en ständig huvudvärk för Konsumentverkets jurister. Mer blir det. Nu anmäler vi den senaste affischkampanjen som de tapetsterat T-banan i Stockholm med. Rubriken är ”En tidsmaskin”. Den ska ge en synligt yngre hud, lovas det. Hur f-n man nu kan lova det. I morgon dessutom. Det är stötande både för att det är överdrivet – ingen kan bevisligen ge yngre hud på ett dygn, om någonsin. Och för att de spär på uppfattningen att jag inte duger som jag är, att rynkor är något fult och förkastligt. Extra läskigt blir det eftersom den ”perfekta hudton” som utlovas är beige. Jag tror inte det är medveten rasistisk propagande – förmodligen bara obetänksamhet och slentrian. Vilket är illa nog.

Våren 2009  tog KO L’Oréal Sverige AB till domstol. Målet handlade om två annonser för så kallade skönhetskrämer. I den ena, för Lâncome High Resolution, intygade en ”Dr Ruggiero” att krämen på en månad slätar ut rynkorna med 70 procent och att rynkor reduceras ”med laserns hastighet”. I den andra annonsen, för Vichy Life Activ Pro, påstods det att krämen kan göra att rynkor minskar eller försvinner helt.Men de får inte påstå i ord eller bild att deras ansiktskrämer minskar eller tar bort rynkor om man inte har bevis för det. Detta slår Marknadsdomstolen fast.

Att de aldrig lär sig…

Ett svar på ”L’Oréal provocerar igen

  1. Vill också påminna om att L’Oreal är ett Nestléföretag och att de numera också äger Body Shop. Nestlé fortsätter med sina överträdelser av den Internationella koden för marknadsföring av bröstmjölksersättningar.
    Ett lagförslag om marknadsföring av modermjölksersättningar och tilläggskost är ute på remiss, men NAFIA är orolig för att en del i lagförslaget öppnar upp för en ökad marknadsföring av dessa produkter. Läs debattinlägg på SvD Brännpunkt:http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/reklam-for-ersattning-hotar-amningen_7792824.svd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *