Var blev kokhönsen av?

Många av oss minns kokt höns med ris och currysås. Med välbehag. Men det är en maträtt man inte ser röken av längre. Kyckling som bara föds upp för att bli klubbor och bröst  finns överallt. Men inte de artfränder som värpt ägg ett helt liv. Vart försvinner de? I min barndom tog man vara på dem och gjorde ljuvliga långkok. När jag tog upp frågan på ett kanslimöte idag reagerade en av de yngre medarbetarna mycket frågande på begreppet ”kokhöns”. Uppenbarligen är detta en generationsfråga. Eftersom jag tycker att det måste vara ett miljövidrigt slöseri att vi inte tar vara på alla uttjänta värpare gör jag lite research. Jag ringer upp en god vän som jobbat sitt vuxna liv i fjäderfäbranschen. ”Åh, kokhönsen…”, skrockar han. ”De dog ut med min mormor, ingen vill betala för dem idag.” Efter ytterligare efterforskningar klarnar läget: Värphönsen har blivit mindre med tiden och det finns ingen avsättning för köttet. Förutom på export där köttet från de taniga djuren blir salladsingredienser. Skälen att de inte finns i svenska butiker eller restauranger är att kyckling är så billigt och att långkok inte är dagens melodi. Det finns ingen modern familjefar eller -mor som, när de sladdar in i butiken med vaga idéer på dagens kvällsvard, skulle greppa en kokhöna. Även om det skulle vara synnerligen billig mat.

Skälen är brist på såväl tid som kunskap. Jag kan tycka att det är lite synd. Möjligen skulle någon av alla de TV-kockar som befolkar tablåerna kunna göra en insats. De håller ju på att återinföra kalops och fläsklägg, så varför inte klassikern höns med ris och curry? Finns det månne någon butikskedja som skulle våga språnget? Jag hoppas att denna påskblogg inspirerat många av er att ta den gamla maträtten till heders igen. Kanske någon av er blir initiativtagare till Facebook-gruppen ”Kokhönsens vänner”.

4 svar på ”Var blev kokhönsen av?

  1. Trots min (ringa) ålder på 28 år så kommer jag ihåg höna i med currysås och saliverar lite lätt vid tanken. Inte minst från skolbespisningen där den var uppskattad och jag antar även att det är en rätt som är hyfsat bekväm i storkök.
    Men jag måste ändå säga att det är väl inte helt förkastligt att hönorna går till sallader? Bättre det än biogas som många tycker är en enkel väg ut i miljödebatten.

  2. Snubblade in här när jag sökte information om kokhöns som jag länge letat efter förgäves. De magra eländiga stackare som CityGross har i frysdisken är inte värda namnet. Och riktiga kokhöns som fanns åtminstone i Hötorgshallen tills för några år sedan finns inte mer. Däremot såg jag i Spanien i vintras att man sålde riktiga kokhöns i var och varannan saluhall och även i de större livsmedelsaffärerna. Just nu kokar jag en kyckling, ett experiment där kycklingen får gälla för höns med ris och currysås. Spännande.

  3. Det finns svenska kokhöns på 2,8 kg ”Suppehöna” att köpa i Helsingborg.Jag har själv köpt idag torsdagen den 26 november 2015.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *