Folkpartiet har haft chansen

Folkpartiets dag i Almedalen. Partiet har världens chans att forma konsumentpolitiken under de senaste fyra åren eftersom Nyamko Sabuni faktiskt varit konsumentminister. Har de tagit vara på den möjligheten? Nja, knappast. Krafttag mot SMS-lån (fast sent) och försvar för TV-reklamförbud för barn är några av meriterna, men man kan inte säga att de precis profilerat sig som ett konsumentparti, ministern har talat mycket, mycket mer om integration och jämställdhet.  Och Jan Björklund har som utbildningsminister kunnat lyfta hem- och konsumentkunskapen i skolan, men vågade eller ville inte röra i timsfördelningen. Obegripligt!

Vid förra valet hade folkpartiet ett relativt brett konsumentpolitiskt program. De lovade bland annat ökade resurser, något som inte genomförts. Något program har inte lanserats detta år, men en del går att läsa på deras hemsida, där de faktiskt har en egen avdelning för konsumentpolitik (vilket inte alla har). I liberal anda talar de mycket om konsumentens ansvar och möjligheter att göra aktiva val men vill ha skärpt lagstiftning på vissa områden – skuldsanering, skydd för kontokortshavare och möjlighet att reklamera offentliga tjänster. Så det finns en hel del bra förslag. Frågan är om viljan och möjligheten finns att kämpa för dem i en eventuell kommande borgerlig regering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *