Mycket luft i surftaxorna

”Varning, den här tjänsten är svindyr”. Nej, så står det inte på mobilskärmen när du är utomlands och surfar. Fast det kanske borde. Mobiloperatörerna är skamlöst dåliga på att berätta hur dyrt det är att surfa på det allmänna mobilnätet utomlands. Särskilt utanför EU – och dit hör också Norge, vilket många inte tänker på. En familj på skidsemester i Trysil hade fått en teleräkning på makalösa 114 000 kronor för att de tittat på ishockey via nätet. På TV4 i morse berättade den drabbade att mobiloperatören efter samtal gått med till att sänka till ”bara” 57 000 kronor. Vilket verkligen kan få en att fundera på hur mycket luft det är i avgifterna. Vad tar de egentligen betalt för? Surfning utomlands och vidarefakturering måste vara att skära guld med täljkniv. Självfallet har den enskilde ett ansvar men om operatörerna säljer in tjänsten stenhårt som, typ ”299 kronor i månaden” så har de också ett ansvar att uttryckligen varna för att det kan bli fruktansvärt, fruktansvärt kostsamt för den enskilde. Många förstår inte detta. Många förstår inte heller skillnaden mellan att surfa mobilt och att surfa via lokala nätverk (vilket är mycket billigare). Telefoner är krångliga apparater idag och man kan inte ställa orimliga krav på vanliga användare. Att det står i mikroskopiska avtalsvillkor är ingen ursäkt. Telebranschen brukar skrika som stuckna grisar när kommissionen sätter pristak – vilket de gjort nu inom EU för sur utomlands. Men så särskilt synd är det inte om den.

Ett svar på ”Mycket luft i surftaxorna

  1. Man kan undra om det nu, i dessa tider när allt är sammankopplat, är över huvud taget dyrare för t.ex. Telia att koppla ett samtal från t.ex. Trondheim till Östersund än från Östersund till Sundsvall.

    Jag tror att företagen ”passar på” att ta ut en extra avgift och konsumenten tänker att ”Jo, det är ju utomlands, då måste det bli dyrare.” Men ettor och nollor kan ju lika gärna färdas 1 000 km som 1 km. När man går in på grannens webbsida kanske signalerna gått igenom 12 olika länder innan de hittar fram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *