Konsumentmakten vs Trump

Kommer Konsumentmakten att rubba Trump & Musk & Co?

Kanske inte på kort sikt, men det är uppenbart att bojkotter runt världen påverkar amerikanska företag och därmed börskurserna, något den amerikanske presidenten är känslig för.

När allt ställs på ända, Trump sviker Europa och Ukraina och Fredrik Reinfeldt betraktar Trump som ett större hot än Putin – då är detta ett sätt att protestera och visa sin ilska, att man i alla fall gör NÅGOT.

Facebook-grupper växer snabbt, Teslas försäljning viker dramatiskt. Återstår se hur det slår mot Amazon, Apple, Meta, Microsoft, OpenAI, Google, Uber och andra som på olika sätt lierat sig med Trump. I cirkeln nedan med 550 varumärken i den globala dagligvarubranschen är i stort sett alla från amerikanskägda utom dem från Unilever, Danone och ABF.

Blir spännande att se hur det utvecklas.

Bojkotter kan definitivt ha effekt, de bidrog bland annat till att apartheid-regimen föll i Sydafrika. Sedan är det inte okomplicerat. Ägandet är spritt, liksom tillverkningen i vår globala värld. Vem drabbas egentligen? Men kunder som vänder sig bort från något av de här uppräknade företagen påverkar där det gör ont – utraderade miljarder i börsvärden för USA-oligarker. Även om det fortfarande är mycket långt till en reell omsvängning kan breda och uthålliga bojkotter göra skillnad. Donald Trump har lovat arbete och välstånd och även om han har tydliga diktatorstendenser mäter han sin framgång mycket i hur det går på börsen.

Passande nog är det också ”Konsumentmaktens dag” i morgon den 15 mars. Eller ”Internationella Konsumentdagen” som den egentligen heter och som högtidlighålls för att markera konsumenternas globala rättigheter. Här kan du läsa mer om dagen och dess högaktuella tema – en rättvis omställning till en hållbar värld.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *